Syrovátkové proteiny (WPC)
Syrovátkový (Whey Protein)
Syrovátkový protein vzniká po separaci během výroby sýra, kdy syrovátka prochází několika pracovními procesy do podoby jakou zná běžný spotřebitel, např. proteinový prášek, proteinové jídlo či proteinové tyčinky. Syrovátkový protein se vyznačuje výbornou stravitelností a velmi rychle se vstřebává proto je velice oblíbený mezi sportovci, jelikož ho tělo umí ihned využít.
Syrovátkový (Whey Protein) se vyskytuje ve 3 formách a to syrovátkový koncentrát (WPC), syrovátkový izolát (WPI), syrovátkový hydrolyzát (WPH).
Syrovátkový koncentrát (WPC)
Syrovátkový koncentrát obsahuje až 35% - 89% bílkovin, zároveň, ale obsahuje větší množství tuků a laktózy (mléčného cukru) což vede k tomu, že se poměrně déle stravuje. Syrovátkový koncentrát je obohacen o amino kyseliny a glutamine.
Výhody
- skvělá chuť
- dobrá cenová dostupnost
- rychlá vstřebatelnost
Nevýhody
- menší obsah bílkovin
- vyšší množství tuků a laktózy
- možné zažívací problémy při nadměrném užívání