Vánoční perníčky klasické i "fitness"
Dnes vám přinášíme recept na oblíbené vánoční cukroví - perníčky. Můžete si je upéct již nyní, ale i ráno na Vánoce. jsou totiž ihned měkké a tak taky zůstanou. A pro ty, co si i o Vánocích hlídají co jí, máme jednu odlehčenou "fitness" verzi bez klasické mouky a cukru. Na své si přijde opravdu každý! Oba recepty najdete v tomto článku, tak určitě vyzkoušejte. A pokud vám nechutná poleva ale chcete je mít alespoň trochu ozdobené, máme pro vás malou vychytávku! Stačí před pečením ozdobit mandlí.
Klasické perníčky
Suroviny na 2-3 plechy:
* 400g hladké mouky
* 140 g moučkového cukru
* 100 g medu
* 2 lžičky perníkového koření
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžíce kakaa (pokud chcete tmavé perníčky, kakaa přidejte)
* 2 vejce
* 60 g másla
* vejce na potření a ev. mandle na ozdobení
Postup:
1. Med a máslo rozehřejeme v hrnci. Stačí krátce, jen aby se obojí rozpustilo a spojilo. Nevaříme! Odstavíme z plotny a necháme trochu zchladnout.
2. Mezitím si připravíme do mísy zbylé suroviny. Přilijeme již zchladlou směs a spojíme do pevného hladkého a nelepivého těsta. Pokud příliš lepí - přidejte trochu mouky.
3. Připravené těsto vložíme do sáčku a necháme v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne (možno i pár dnů nechat v lednici).
4. Po vytažení z lednice prohněteme těsto a na pomoučeném vále vyválíme tenkou placku (cca 3 mm). Na plech vyložený pečícím papírem skládáme s mírnými rozestupy - perníčky v troubě krásně naběhnou. Ozdobit je můžete vtlačením mandle.
5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 5 minut. Ihned po vytažení z trouby je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vychladnout.
6. Skladujeme v uzavřené nádobě dokud je nesníme :) Na fotografiích jsou to ty světlejší perníčky.
"Fitness" perníčky
Suroviny na 1 a půl plechu:
* 90 g rýžové mouky
* 100 g špaldové mouky
* 1 lžička perníkového koření
* 1-2 lžičky kakaa
* 1 vejce
* 40 g medu
* 30 g čekankového sirupu
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 30 g kokosového oleje
* vejce na potření a ev. mandle na ozdobení
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme med a kokosový olej, jen krátce aby se spojily.
2. Do mísy připravíme zbylé suroviny a zchladlou směs přilijeme a vypracujeme hladké těsto. To vložíme do sáčku a necháme alespoň 2 hodiny v lednici.
3. Po vytažení z lednice těsto necháme na pokojové teplotě alespoň hodinu a poté jej prohněteme a vyválíme plát silný cca 3-5 mm.
4. Dáme péct na 170°C cca 5-6 minut.
5. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem.
6. Skladujeme v uzavřené nádobě. Na fotografiích jsou to ty tmavší perníčky.
Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty.
TIP:
1. I když jsou to medové perníčky, nepřidávejte do těsta již více medu, než je uvedeno, perníčky by byly tvrdé.
2. Pokud nemáte rýžovou mouku, nevadí, nahradit ji můžete špaldovou.