Omega kyseliny
Základní supplement stravy každého aktivního jedince obsahující zdravé mastné kyseliny se zázračných účinkem. Jejich přednostní výhodou je pozitivní vliv na regeneraci po náročném tréninku či aktivní činnosti, podporují nárůst svalové hmoty, jsou výborným pomocníkem při redukci tělesného tuku, osvedčili se též jako skvělý doplněk stravy s protizánětlivým účinkem, podporuje imunitu a zajišťuje též správné fungování lidského mozku.
Omega 3 a Omega 6 nenasycené mastné kyseliny jsou prvky, které si naše tělo nedokáže vytvořit samo a proto se tyto zdroje nejčastěji získávají z potravy, kde v našem jídelníčku najdeme dostatek tuků(oleje, ořechy, semínka), bohužel zdroje Omega 3 mastné kyseliny jsou v potravě obsaženy jen velice zřídka výjimku tvoří tyto zdroje jako vlašské ořechy, lněný olej a chia semínka. Mezi Omega 3 mastné kyseliny se řadí kyselina alfa-linolenová (ALA), eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová (DHA).
ALA - je to mastná kyselina jejíž zdroje nalezneme v potravě jako jsou lněného oleje, semínek dýně, vlašských ořechů a v malém množství i ze sóji, olivového oleje či pšeničných klíčků.
EPA a DHA - jedná se o mastné kyseliny, které si tělo neumí vytvořit samo a proto se získává z potravy jako jsou mořské i sladkovodní ryby a korýši. Z této skupiny získáváme známý rybí tuk.
Omega 9 - jedná se o skupinu mastných kyselin olejů (lipidů), dávno už neplatí, že tato skupina mastných kyselin je nevhodná pro naše zdraví ba naopak jsou pro lidský organismus jsou obzvlášť prospěšné. Lidské tělo je dokáže syntetizovat narozdíl od omega 6 a 3.
Největším zdrojem omega 9 mononenasycenou kyselinou je olivový olej, makadamiový olej, mandlový olej, řepkový olej, slunečnicový olej a oříšky,drůbeží tuk a sádlo.
Výhody Omega 3-6-9
- Zvyšují výkon a vytrvalost
- Mají protizánětlivé účinky
- Podporují imunitu
- Přispívají k regeneraci svalové tkáně
- Snižují tlak a cholesterol