Rýžové "brownies"
Znáte to, doma zůstane rýže od oběda a co teď s ní? Tak my vám řekneme... Uděláte si z ní chutný a rychlý dezert, na který budete potřebovat kromě již zmíněné rýže jen dalších 6 ingrediencí, které doma jistojistě najdete. Vznikne vám vláčný čokoládový dezert, po kterém se jen zapráší. No a pokud vám rýže nezbyla, tak si ji uvařte a náš dezert rozhodně vyzkoušejte. Dnes si s námi můžou tento dezert připravit i vegetariáni, vegani nebo ti, co drží bezlepkovou dietu. Tak na co ještě čekáte?
Orientační hodnoty na 1 porci:
854 kj/204 kcal
Bílkoviny 5 g
Sacharidy 13 g
Tuky 7 g
Suroviny na 8 porcí
* 100 g rýže (cca 340 g uvařené)
* 30 g čokoládového proteinu Chevron * čím nahradit viz. TIP dole
* 20 g kakaa
* 40 g vysokoprocentní čokolády
* 1 lžička skořice
* 150 ml vody
* 100 g strouhaného kokosu
Na polevu:
* 50 g vysokoprocentní čokolády
* 50 ml mandlového mléka
* 1 lžička kokosového oleje
* kokos, nasekané ořechy, lyofilizované ovoce na ozdobení
+ kokosový olej a strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy
Pomocníci v kuchyni:
* mixér a forma na pečení (použila jsem 25x16 cm)
Postup:
1. Uvaříme rýži podle návodu.
2. Troubu si předehřejeme na 180°C a připravíme si formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme kokosem.
3. Uvařenou rýži rozmixujeme s vodou do hladké směsi. Poté přidáme ostatní suroviny (čokoládu nalámeme na malé kousky) a vše pořádně promícháme.
4. Vylijeme do připravené formy a pečeme 50 minut na 180°C.
5. Po upečení necháme trochu zchladnout a mezitím si připravíme polevu a zdobení. Do hrnce nalámeme čokoládu, přidáme mléko a olej a mícháme, dokud se směs nerozpustí a není konstantní. Dík této kombinaci vám čokoláda neztuhne tak moc, že při krájení bude praskat.
6. Připravenou čokoládovou polevu nalijeme na korpus a posypeme podle chuti nasekanými ořechy, kokosem či ovocem. Necháme v lednici ztuhnout.
7. Uchováváme v uzavřené nádobě v lednici :)
Přejeme dobrou chuť!
TIP:
1. Protein lze nahradit pudinkovým práškem ve stejném množství, je vhodné ale přidat trochu sladidla.
Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty.