Proteiny nabitý "fitness" Eskymo dortík
Kousek dezertu dokáže zlepšit nejednomu z nás náladu. Pokud i Vy patříte mezi milovníky kokosu stejně jako já, tento dort si nepochybně zamilujete. A protože neobsahuje cukr ani mouku, ale v každé lžičce si dopřejete spoustu bílkovin, můžete si dopřát i více než jen jeden kousek. Samozřejmě obsahuje i čokoládu, protože bez ní to není prostě ono. A pokud si dáte dort na chvíli do mrazáku, máte z něj rovnou nanuk Eskymáček.
Suroviny na dort o průměru 19 cm
Spodní část:
- 40 g mandlové mouky
- 20 g čokoládového proteinu Chevron
- 10 g kakaa
- 2 vejce
- 2 lžíce mandlového mléka (jiné rostlinné či kravské)
- 50 g strouhaného kokosu
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 lžíce čekankového sirupu (lze vynechat/nahradit sladidlem dle stravování)
- 100 ml vody
Krém:
- 250 g tvarohu ve vaničce
- 10 g vanilkového proteinu Chevron
- 40 g strouhaného kokosu
- 1 lžíce čekankového sirupu (lze vynechat/nahradit sladidlem dle stravování)
Poleva:
- 80 g vysokoprocentní čokolády
- 20 g kokosového oleje
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180°C.
2. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. V míse smícháme žloutky, mléko, čekankový sirup, vodu a přidáme zbylé suché ingredience na spodní část. Smícháme do hladké směsi a přimícháme na dvakrát sníh z bílků.
3. Do vymazané formy vysypané kokosem nalijeme těsto a dáme péct na 30 minut na 180°C.
4. Mezitím si připravíme krém. Ten buď smícháme nebo vyšleháme v míse ručním šlehačem tvaroh s proteinem, kokosem a sladidlem. Dáme odpočinout do lednice.
5. Jakmile korpus vychladne, tenkým ostrým nožem si oddělíme okraje od formy, aby šel poté dobře dortík vytáhnout. Ve formě ale necháme korpus i dál a natřeme na něj tvarohový krém.
6. Připravíme si polevu z nalámané čokolády a kokosového oleje. Buď v misce nad hrncem s horkou vodou, ale nejjednodušší je dát suroviny do pánve a tam rozpustit. Trvá to jen chvíli, čokoláda se nesmí vařit. Nalijeme polevu na dortík a dáme do lednice na 1-2 hodiny.
7. Sundáme formu a krájíme nahřátým nožem (ten pod proudem horké vody nahřejeme, utřeme do sucha a ihned krájíme). Čokoláda Vám půjde lépe krájet.
Přejeme dobrou chuť!
TIP:
1. Mandlovou mouku získáte rozemletím oloupaných mandlí.
Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty.