Fit čokoládové kostky
Pokud i vy patříte mezi milovníky čokolády, tento dezert je přesně pro vás. Oblíbíte si ho po prvním zakousnutí pro jeho čokoládovo-čokoládovou chuť, nenáročnou přípravu ale také proto, že vás nijak kaloricky neohrozí a tak si můžete jít ještě klidně další kousek přidat. Jedna porce totiž obsahuje pouze 7 g sacharidů, tuků i bílkovin.
Orientační hodnoty na 1 porci:
540 kj/129 kcal
Bílkoviny 7 g
Sacharidy 7 g
Tuky 7 g
Suroviny na 8 porcí:
* 100 g vysokoprocentní čokolády (použila jsem 70%)
* 250 g měkkého tvarohu z vaničky (použila jsem odtučněný)
* 2 vejce
* 50 ml mandlového mléka bez cukru (lze nahradit jakýmkoliv jiným)
* 1 lžíce kakaa
* 30 g kokosové mouky
* 15 g čekankového sirupu (lze nahradit sladidlem dle vašeho typu stravování)
* na vymazání a vysypání formy kokosový olej a strouhaný kokos
Pomocníci v kuchyni:
* tyčový mixér s metlou na sníh, forma na pečení (použila jsem 25x16 cm)
Postup:
1. Jako vždy si nejdříve zapneme troubu a předehřejeme ji na 180°C.
2. Do hrnce si nalámeme tabulku čokolády a přidáme mléko. Dáme vařit a za stálého míchání rozpustíme. Trvá to opravdu chvíli a díky mléku se vám nebude připalovat na stěny hrnce. Poté odstavíme z plotny a necháme trochu vychladnout.
3. Mezitím si oddělíme žloutky a bílky. Bílky se špetkou soli vyšleháme na tuhý sníh.
4. Do rozpuštěné čokolády přimícháme nejdříve tvaroh. Potom přidáme oba žloutky, čekankový sirup a nakonec zbylé suroviny (mouka, kakao).
5. Do vymazané a vysypané formy nalijeme těsto a pečeme na 180°C cca 40 minut. Poté necháme vychladnout.
6. Výsledkem je měkký a vláčný dezert, který skladujeme v uzavřené nádobě v lednici. Po odležení na druhý den je ještě chutnější - pokud vám ovšem zůstane. :)
Přejeme dobrou chuť!
TIP:
1. Místo sladidla a kakaa můžete použít čokoládový protein.
2. Do těsta můžete nasekat ořechy, čokoládu nebo přidat lyofilizované ovoce.
Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty.