Batátovo-cuketový extra čokoládový koláč
Nelekejte se kombinace batátů, cukety a čokolády. Tyto ingredience dohromady vytvoří naprosto dokonalý vláčný extra čoko dezert, který potěší Vaše chuťové buňky a nikdo nepozná, co je jeho základem. Jak sníst dostatek zeleniny nikdy nebylo snadnější. Recept ocení i lidé držící bezlepkovou dietu, ti co se snaží omezit cukr a bílou mouku ve stravě, nebo se snaží i mlsat zdravěji. Rozmixujeme, smícháme, upečeme a jíme.
Suroviny:
* 230 g batátů
* 160 g cukety
* 1 vejce
* 40 g arašídového másla
* 25 g čekankového sirupu (případně sladidlo dle stravování, lze vynechat)
* 70 g mletých ovesných vloček
* 20 g čokoládového proteinu
* 15 g kakaa
* 1 kypřící prášek
* 1 lžička mleté skořice
Na ozdobení:
* 60 g vysokoprocentní čokoláda
* 1 lžíce kokosového oleje
* dle chuti ořechy, kokos, lyofilizované ovoce
* kokosový olej a strouhaný kokos na vymazání a vysypání formy
Postup:
1. Očistíme cuketu a batátu, nakrájíme na kostky a dáme vařit do změknutí. Až zchladnou tak je dáme do mixéru a rozmixujeme spolu s vejcem a arašídovým máslem.
2. Troubu předehřejeme na 180°C a formu vymažeme kokosovým olejem a vysypeme strouhaným kokosem.
3. Do rozmixované směsi přidáme zbylé suché suroviny a promícháme. Nalijeme do připravené formy, použila jsem rozměr 25x15 cm.
4. Dáme péct na cca 45 minut. Po vytažení z trouby necháme zchladnout a mezitím si připravíme polevu rozpuštěním čokolády s olejem.
5. Polevu nalijeme na korpus a posypeme dle libosti nasekanými ořechy, strouhaným kokosem, lyofilizovaným ovocem...
6. Dáme na 30 minut ztuhnout do lednice a poté nakrájíme a podáváme.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty.