NEJLEPŠÍ NÍZKOKALORICKÉ POTRAVINY
Nízkokalorické nemusí automaticky znamenat málo chuti nebo živin. Naplňte svou ledničku těmito zdravými, nízkokalorickými potravinami, které podpoří váš cíl jíst zdravěji a nebo ve snaze zhubnout. Pokud hledáte potraviny, které se dobře hodí do Vašeho jídelníčku a nemusíte s nimi na talíři šetřit, Vaše hledání je u konce.
Výběr správných nízkokalorických potravin může převážit misky vah ve váš prospěch směrem ke spalování tuků namísto jejich hromadění. Sestavili jsme pro Vás seznam některých potravin, které by na Vašem talíři rozhodně neměli chybět. Když si pečlivě hlídáte příjem kalorií, abyste zmenšili svůj pas, je důležité, abyste svůj jídelníček nasytili dostatkem potravin, po kterých nebudete mít pocit hladu. Nechcete přece celý den přemýšlet nad jídlem, krotit kručící žaludek a hladovět.
Pokud hledáte potraviny, které byste mohli chroupat, ale nemůžete si dovolit příliš mnoho kalorií, tato jídla Vám mohou pomoci získat něco téměř "zadarmo".
Které potraviny to jsou?
Řeřicha
Tuto nízkokalorickou zeleninu ve svém jídelníčku potřebujete: Studie Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zjistila, že řeřicha patří mezi zeleninou s nejvyšším obsahem živin, což znamená, že tyto malé zelené lístky poskytují velké množství živin. Obsahuje také dostatek antioxidantů.
Rukola
Tato peprná zelená rostlina dokáže doplnit objem salátu nebo sendviče za velmi nízkou hodnotu kalorií. To, co rukola postrádá na kaloriích, vynahrazuje množstvím vitaminu K, který posiluje kosti. Podobně jako ostatní zelené listy se i rukola dá považovat za zdroj antioxidantů.
Celer
Za zanedbatelné množství kalorií získáte zdravé množství vitaminu K a také nezbytné živiny, které jsou spojovány s nižším rizikem úmrtí na nemoci, jako jsou například nemoci srdce.
Ředkvičky
Jsou sice skoupé na kalorie, ale navzdory tomu obsahují velké množství vitaminu C. Naše tělo potřebuje dostatečné množství vitaminu C pro imunitu, regeneraci, prevenci nemocí a také obnovu tkáně včetně podpory rostoucí svalové hmoty.
Cuketa
Pokud chcete ze svého jídelníčku "vyškrtnout" část kalorií, určitě si do lednice udělejte zásobu této zeleniny. Do těla dostanete málo kalorií ale dostatek látek, jako je vláknina, draslík, vitamin B6, vitamin K a další.
Okurka
Okurky obsahují přibližně 95 % vody, a proto patří mezi nejméně kalorické zeleniny. Toto vysoké množství vody Vám dokonce pomůže udržet hydrataci a pocit sytosti, takže je méně pravděpodobné, že podlehnete pokušení v podobě sladkostí. Chcete-li získat trochu vlákniny navíc, nechte škrabku na zeleninu v zásuvce, protože právě ve slupce se jí nachází nejvíce.
Švestky
Jejich přirozená sladkost je skvělým způsobem, jak utišit svoji nezvladatelnou chuť na sladké bez jakýchkoli následků pro Vaši postavu. A co víc, i zde najdete antioxidanty.
Grapefruit
Ovoce, které udrží Vaše chutě i přísun sacharidů na uzdě, je právě grapefruit. Dokonce vědci z Arizonské univerzity v Tucsonu zjistili, že jeho každodenní konzumace může pomoci zmenšit obvod pasu, snížit krevní tlak a hladinu cholesterolu, což z něj když přidáme fakt že také obsahuje vitamín C, dělá skvělou potravinu pro každého.
Jahody
Jahody jsou u nás k dostání po celý rok. Nyní je ale jejich sezóna i u nás a byla by velká škoda, tyto výborně chutnající sladké plody do svého jídelníčku nezařadit. Nízký obsah kalorií, vysoký obsah vlákniny, antioxidanty, dostatek vitamínů a skvělá chuť z nich dělají nepostradatelného společníka nejen do diety.
Shirataki
Tyto průsvitné nudle se vyrábějí z práškového kořene asijské rostliny konjac. Nudle shirataki se skládají převážně z vysoce rozpustné nestravitelné vlákniny zvané glukomannan a jsou prakticky bez kalorií. Mají poměrně nevýraznou chuť, ale skvěle nasáknou chutě doprovodných omáček a koření. Nudle shirataki najdete již téměř v každém obchodě. Na 100 g obsahují pouze cca 30 kJ (sacharidy, tuky i bílkoviny do 1 g).
Treska
Sice neobsahuje mnoho kalorií, ale jemné bílé maso tresky poskytuje působivé množství selenu. Zvýšený příjem selenu, který působí jako antioxidant, může pomoci snížit úroveň oxidačního stresu, nebo například poškození svalů spojené s náročným tréninkem. Pokud je to možné, vybírejte si tresku ulovenou v aljašských vodách, protože je to jedna z nejudržitelnějších možností na trhu.
Tofu
V dnešní době je k dispozici velký výběr tofu, ať už mluvíme o značkách, textuře (měkké, tvrdé a extra tvrdé), nebo příchutích. U tofu se nemusíte držet jen slaných receptů, ale vykouzlit z nich můžete i sladká jídla.
Fazole a čočka
Fazole a čočka jsou rychlým způsobem, jak do svého jídelníčku přidat nízkokalorické rostlinné bílkoviny a vlákninu, což zajistí delší energii a pocit sytosti.
Bílky
Pokud hledáte čistý, nízkokalorický protein, zvažte nákup samostatných vaječných bílků. V receptech je můžete používat jako běžná vejce (3 polévkové lžíce se rovnají 1 velkému vejci), aniž byste je museli jakkoli rozklepávat. Bílkoviny ve vaječných bílcích jsou obzvláště bohaté na esenciální aminokyseliny, což z nich dělá superhvězdu při budování svalů.
Mandlové mléko
Tato ořechová alternativa mléka, která se vyrábí rozemletím mandlí bez slupky s vodou a přefiltrováním směsi, obsahuje jen velmi málo tuku, který je obsažen v celých ořeších, takže je to kaloricky nenáročná varianta do cereálií, koktejlů nebo do snídaňové kopy palačinek či lívanců. Na obalu si zkontrolujte nápis "neslazené" jako záruku, že do "mléka" nebyly přidány žádné cukry. Nebo si můžete domácí mandloví mléko i vyrobit sami doma. Případně kešu - to je sladší. Pokud by se Vám příprava zdála složitá - použijte ořechové máslo. Lžíci másla zalijte vodou a mixujte.
Zdroj: recommended.tips