DIETY POD LUPOU: RAW FOOD, ANEB SYROVÉ JE ZDRAVÉ?
Raw food dieta je jedna z nejvíce polarizujících. Podle jejích zastánců je syrové jídlo ideální pro lidské zdraví. Někteří odborníci naopak varují před možnými riziky. Je syrová strava bezpečná? A může být pro vaše tělo benefitní? Více v dnešním článku.
1) Co je to raw food dieta
Raw food dieta spočívá v konzumaci syrových, tepelně neupravených potravin. Většinou se skládá ze zeleniny, ovoce a semínek, zřídka i z masa a ryb. Aby byl pokrm považován za syrový, nesmí být tepelně upravován teplotou vyšší 48 ⁰C, ani pasterizován, nebo jinak průmyslově zpracován [1]
2) Proč byste něco takového dělali?
Zastánci raw food věří, že ohřívané potraviny se špatně tráví, nejsou tak výživné, a navíc ztrácí důležitou „životní energii“ [2].
-
Výzkum je v tom víceméně podporuje
Některé potraviny naturálně obsahují enzymy, které usnadňují trávení – většina z nich se ale rozpadá při teplotách vyšších 47 ⁰C [3]. Z jídla je tedy doslova vypečete. Tělo pak potřebuji více vlastních trávicích látek, aby pokrm zpracovalo.
Během tepelné úpravy se z potravin ztrácí i ve vodě rozpustné vitamíny C a B [4]. Při vaření zeleniny jich zmizí až 60 % [5].
-
Nicméně, i tepelná úprava potravin má své výhody
Zaprvé, mnohem lépe se kouše, což šetří energii i čas [6]. Vařením rozkládáte rostlinná pletiva i škodlivé silice, což usnadní trávení a zabraňuje nadýmání.
Vařením zeleniny zvyšujete její antioxidační účinky. Například antioxidant lycopene snadněji získáte z uvařeného pokrmu, než ze syrového [7]. To samé platí pro látky obsažené v brokolici, mrkvi a cuketě [8]. U rajčat se celková antioxidační kapacita vařením zvyšuje až o 60 % [9].
Zcela zásadním efektem vaření je zničení všech potenciálně nebezpečných mikrobů a parazitů. Těm se vystavujete, pokud konzumujete syrové maso, ryby a vajíčka. Uvedené potraviny lze sice získat v kvalitě, která zaručí minimalizaci kontaminace, nicméně jistota, je jistota.
3) Možné benefity raw food diety
Díky vysokému obsahu zeleniny a ovoce pomáhá raw food dieta chránit před onemocněním srdce [10], redukuje riziko vzniku diabetu [11] a může usnadnit hubnutí [12].
4) Raw food má i svá rizika
V některých studiích mají lidé dlouhodobě praktikující raw food dietu oslabené kosti [13]. Mluví se i o urychleném úpadku kvality zubů, v jedné studii došlo k degeneračním změnám u téměř 98 % účastníků.
5) Jak se stravovat
Nejprve se ujistěte, že alespoň 75 % vašeho jídelníčku tvoří syrové potraviny, nebo potraviny tepelně upravované pouze do teploty 48 ⁰C. Mixování, nebo sušení, je povolené.
Nejčastěji tak budete jíst:
- Ovoce a zeleninu (sušenou, nebo rozmixovanou v podobě smoothie a polévek)
- Oříšky a semínka (ne ty pražené)
- Ryby v sushi kvalitě
- V extrémních případech syrové maso a vajíčka (zde si opravdu dejte záležet na původu)
- Vyhnout byste se naopak měli průmyslově zpracovaným jídlům, obilninám, luštěninám, cukrům, alkoholu, čaji i kávě.
Zdroje:
1) Raw Food Diet Review: Benefits, What You Eat, & More (webmd.com)
2) The raw food diet: Types, benefits, and risks (medicalnewstoday.com)
3) Transient model of thermal deactivation of enzymes (nih.gov)
5) Cooking losses of thiamin in food and its nutritional significance - PubMed (nih.gov)
6) 'Cooking as a biological trait' - PubMed (nih.gov)
11) Metabolic effects of dietary fiber consumption and prevention of diabetes - PubMed (nih.gov)
12) Type of Vegetarian Diet, Body Weight, and Prevalence of Type 2 Diabetes (nih.gov)].
13) Low bone mass in subjects on a long-term raw vegetarian diet - PubMed (nih.gov)